Restauracje Sphinx z nowościami autorstwa Samar Khanafer

„Kofta, za’atar i daktyle” to propozycja sześciu dań inspirowanych bliskowschodnimi smakami autorstwa ekspertki kuchni libańskiej, Samar Khanafer. W tym roku dania w ramach wkładek z nowościami oparte będą na jej autorskich przepisach.

W ofercie znalazł się m.in. krem z czerwonej soczewicy. Wśród przystawek jest też manouche z za’atarem i serem – libański chlebek z przyprawą za’atar i mozzarellą podawany z sałatką oraz hummus z buraczkami i baba ganoush – pasty z ciecierzycy z dodatkiem buraka oraz z pieczonych bakłażanów, serwowane z bułką pita.

Dania główne to m.in. shish taouk – grillowane kawałki kurczaka marynowane w jogurcie, doprawione miksem 7 libańskich przypraw, podawane z grillowanymi warzywami, sosem i frytkami. Można też spróbować shoarmy wołowej na hummusie z buraczkami, serwowanej z sałatką tabbouleh. W ofercie jest także kofta wołowa z ciecierzycą i daktylami, podawana z kuskusem i sałatką.

Więcej na www.sphinx.pl