JEMY SMACZNIE I ZDROWO

Moda na zdrowy styl życia trwa, mamy nie tylko dużo ćwiczyć, ale też, a może przede wszystkim, zdrowo się odżywiać. Wokół nas mnóstwo porad, jak jeść smacznie, obficie w witaminy i mikroelementy, świeżo i bez chemicznych dodatków. Minął nowalijkowy raj, sezon na owoce i warzywa w pełni, śpieszymy się więc, aby zdążyć pozamykać w słojach i zamrażarkach nasze ulubione smaki. Co sezon testujemy nowe przepisy na przetwory, przesyłając sobie te sprawdzone i zawsze dodając coś od siebie. Po zawekowaniu dziesięciu kilogramów truskawek możemy jednak pozwolić sobie na chwilę wytchnienia, próbując nowości w którejś z restauracji Alfa Centrum.

foto.: Lukas Gojda / Shutterstock
foto.: Lukas Gojda / Shutterstock

Burger bar Jack’s Shack na drugim piętrze serwuje burgery przygotowane z produktów wprost od lokalnych dostawców – zawsze świeżych i najwyższej jakości. W ofercie lokalu znajdziemy klasyczne smaki dla wielbicieli dobrej wołowiny, nie braknie również propozycji bezmięsnych – wersji vege czy z łososiem. Inspirację ideą zrównoważonego rozwoju widać nie tylko w koncepcji funkcjonowania lokalu, ale także w elementach wystroju, wykorzystane tu zostały produkty pochodzące z recyklingu, takie jak okładzina baru czy piękne masywne lampy podsufitowe, a każdy burger serwowany jest na ekologicznym papierze.

 

 

 

Co na upały?

mat.: Costa Coffee, Frostino
mat.: Costa Coffee, Frostino

Ciesząc się upalnym latem, nie zapominajmy o zasadach, jakich warto przestrzegać, gdy temperatura skacze w górę. Pijemy dużo wody, nie nadużywamy klimatyzatorów, nie przesadzamy z wysiłkiem fizycznym i unikamy zbyt długiej ekspozycji na słońcu. Oczywiście korzystamy z praw lata i chłodzimy się pysznymi deserami i koktajlami, bo jest na to najlepszy czas. Polecamy chociażby te serwowane w Hokus Pokus, na bazie warzyw i owoców, są prawdziwymi bombami witaminowymi. Możemy też wybrać lodowy pucharek, czyli mieszankę świeżych owoców i pysznych lodów.

Klienci nastawieni na maksimum przyjemności płynącej z deseru na pewno polubią Frostino. To debiutująca latem nowość od COSTA COFFEE – nowa kategoria napojów mrożonych. W menu Frostino Ciasteczkowa Mocha czy nietuzinkowe Frostino Sernikowo-Truskawkowe. Powiew egzotyki odczujemy dzięki Tropical Dream Fruit Cooler o smaku ananasa, kokosa i limonki, który przeniesie nas na wymarzone wakacje pod palmą. Wanilia, czekolada i karmel, to wersje smakowe mrożonej kawy, którą proponuje Subway. Zamiast obsesyjnie liczyć kalorie po zjedzeniu któregoś z deserów, wybierzmy się na przejażdżkę rowerem lub energiczny spacer po lesie. I nie narzekajmy na upał, z pewnością zatęsknimy za nim, gdy przyjdą jesienne chłody.

 

zdjęcie wizerunkowe: restauracja Hokus Pokus